Monday, August 25, 2008

Ce va spune cainele?

Cinele latra. Uneori te enerveaza, alteori te amuza. Cu toate acestea, el incearca sa comunice. Putem oare sa intelegem limba lor?

De ce latra cainii? Cu cativa ani in urma, un articol dintr-o revista de specialitate a ajuns la concluzia ca, cainii nostrii pot latra fara niciun motiv. Este un lucru pe care ei il fac fara vreo justificare anume – o activitate fara un scop anume, ci doar pentru a lua cuvantul. Acest punct de vedere nu este impartasit pe scara larga. Chiar si studiile vechi si acoperite de praf cu privire la comportamentul canin salbatic atesta ca latratul are rolul unui mijloc de comunicare cuprinzator. El este cel putin la fel de important pentru caini cum este avertizarea cornul de ceata marin pentru marinari. Chiar si cea mai simplista interpretare, latratul este un mijloc de comunicare non-vizual care semnalizeaza prezenta cainelui si aspectele legate de comportamentul de teritorialitate al acestuia.

La auzirea latratului, perceptorul acestui mesaj auditiv va fi instiintat de:
• Prezenta unui alt caine in apropiere
• Directia lui aproximativa
• Distanta lui aproximativa
• Nivelul expeditorului de entuziasm / energie / disponibilitate
Expeditorul mesajului stie exact ceea ce el transmite, dar nu poate stii cu exactitate si cui ii transmite acel mesaj. Daca perceptorul raspunde latrand inapoi, el confirma:
• Primirea mesajului
• Prezenta lui pentru celalalt caine
• Pozitionarea sa si nivelul de energie (prin cat de puternic si de intens va latra)

Toate cele de mai sus mentionate sunt bine-cunoscute si pe deplin recunoscute. Ceea ce devine mult mai controversat este daca, totusi, latratul este mai mult decat un simplu tip de zgomot „sunt aici” care indica localizarea cainelui si pretentiile sale in ceea ce priveste teritoriul.

Majoritatea proprietarilor de caini sunt de parere ca ei pot distinge diferitele tipuri de latrat ale cainilor lor. Cainele poate, de exemplu, sa emita un latrat de avertizare si de bucurie cand un prieten al familiei se apropie de casa, dar la fel de bine latratul poate fi mai agresiv si prevestitor atunci cand un strain sau un asa-zis intrus indrazneste sa se apropie. In afara de diferitele tonuri ale latratului, acelasi ton de latrat poate fi utilizat in situatii diverse semnificand lucruri total diferite. Daca mingea cainelui tau s-a rostogolit sub canapea si el vrea ca cineva sa i-o scoata afara, el va latra pentru a solicita asistenta. O comunicare invatata, asa cum este si limbajul verbal al oamenilor, latratul este folosit in acest context deoarece el are rolul de a produce raspunsul dorit de la voi. Odata ce el va va castiga atentia, veti recunoaste imediat ce-si doreste cainele numai pe baza: latratului in sine, orietarii cainelui si situatiei ca atare. Oamenii, de asemenea, folosesc o multitudine de semnale pentru a comunica unii cu altii; vorbesc, se orienteaza, gesticuleaza si folosesc expresiile faciale, precum si alt limbaj al corpului. Dar ti-ai putea da seama ce vrea cainele tau doar ascultandu-i latratul la telefon? Probabil ca nu. S-ar putea sa fiti capabili sa recunoasteti tonul latratului (prietenos sau ostil), volumul si intensitatea latratului (starea sa de excitatie) si durata latratului – continuu sau intermitent (indica cat de determinat este cainele).

Evident, latratul nu este un procedeu de comunicare vocala atat de sofisticat ca limbajul uman, dar el are menirea de a transmite mesaje elementare. Cu cateva sute de generatii in urma, cel mai probabil oamenii isi mormaiau dorintele si-si urlau ordinele unii la altii. Aceste modalitati de comunicare reprezentau inceputurile limbajului uman de astazi. Limbajul uman (in orice tara) include diferite „constelatii” consonantice alaturate in moduri creative. Cainii au de parcurs un drum lung pana sa ne prinda, dar unii dintre ei par sa se straduiasca mai mult in incercarea de a-si transmite mesajele si in ultima instanta, de a se face intelesi.

Limbajul corpului lor mult mai sofisticat compenseaza intr-o anumita masura acestui raspuns vocal limitat care este latratul. Cu rabdare, cainii isi pot „dresa”, „antrena” tovarasii umani sa inteleaga ceea ce ei incearca sa spuna.

http://www.animale.ro/editoriale/latratul-ce-va-spune-cainele

No comments: